Varga Bea posztjában[1], ha eltekintünk a mindenki számára méltatlan hangnemtől, ha lefejtjük a személyes sértettséget, a régi díjjal kapcsolatos nosztalgiát meg a Könyvmolyképzős kiadványok esetlegesen más célközönséget feltételező jellegét, akkor azért sok megfontolandó megállapítás van, amelyek konstruktív vitákhoz is alapul szolgálhat(ná)nak. Megpróbálom ezeket összeszedni és reagálni rá.

1, Régen minden jobb volt, kivéve a közegben általánosan uralkodó hímsovinizmust.

Lehet, de ezzel nem szeretnék foglalkozni, nem csak azért, mert nem rendelkezem a kellő rálátással, hanem azért sem, mert szerintem az idén kiosztott és a jövőbeni Zsoldos-díj szempontjából ez teljesen irreleváns.

2, A Zsoldos-díjra való jelölésre csak azoknak a szövegeknek van esélye, amelyek nagy kiadónál jelennek meg, széleskörű a marketingjük, és ezért ismertek lehetnek a jelölők számára.

Egyetértek azzal, hogy ez probléma.

Ha ugyanis a kis kiadók eleve kiesnek, akkor az értékítéletet jelent már azelőtt, hogy a könyvet olvasták volna. Lehet, hogy Julcsi műve pocsék, de ha már egy kiadó érdemesnek tartotta megjelentetni, akkor adjuk meg neki az esélyt, hogy kiderülhessen, ha mégsem az. Szerintem igenis elvárható lenne, hogy a jelölők ismerjék közel a teljes kínálatot, ez viszont egyáltalán nem egyszerű, ami a megvalósítást illeti.

Az első alkalommal azt gondoltam, ugyan már, hány sff könyv jelenhet meg egy évben Magyarországon, biztos nem olyan sok. De igen. Sok. Rengeteg. Ilyen mennyiségű könyvet nem lehet annyi idő alatt elolvasni, még megszerezni sem. Így nem csoda, ha nem fog a delikvens Julcsikáktól megjelent könyvek után kutatni, hanem abból válogat, amiről már amúgy is hallott, ezek pedig nagy eséllyel nagy nevű kiadók (ismert) szerzőinek hónapokkal korábban beharangozott, (többedik) regényei.

De ez manapság már nem kizárólag fizetős marketing kérdése, ahogy már többen is jelezték, rengeteg olyan oldal van a neten, ahol fel lehet hívni a figyelmet Julcsika könyvére. Igenis lehet megjelenésekről előre értesítést, utána meg egy rakás recenziós példányt kiküldeni, és ha Julcsika olyan könyvet írt, amitől beszakad az asztal, az ki fog derülni. Az nem megy, hogy Julcsikát csak a nevét a hátukra tetováltató hardcore rajongóknak reklámozza a kiadó és közben sír, hogy más fórumokon nem ismerik el a szerzője tehetségét. Vannak olyan csúnya kiadók, amik recenziós példányokat küldenek? Ne. Ekkora szemétséget! Talán ugyanúgy ki kellene küldeni, és akkor Julcsika is megkapja az esélyt a körön kívüli érvényesülésre. De ha nem akarnak recenziós példányt küldeni, lehet, hogy egy körímél is elég lenne a márkahatásban szenvedő bloggereknek az aktuális megjelenésekről. És nem, nem tőlük kell várni, hogy kövessék a kiadói megjelenéseket, hiszen az esetek nagy többségében nem ez a munkájuk. A kiadóknak viszont kiemelt feladatuk a marketing, aminek az óriásplakátokon túl az egyik leghatásosabb eszköze lehet, ha informálják az amúgy hozzájuk nem kötődő embereket is, minél többet, minél többször.

Ettől függetlenül szerintem jó volna, ha a szervezők jó előre (adott határidőig) bekérnék a szóba jöhető kiadványok listáját a kiadóktól (a kiadók meg tényleg csak azt tennék rá, amit érdemes, ha Julcsi romantikus tiniregényt írt, akkor azt nem), és az ezekből összerakott, a szervezők által ellenőrzött, teljes, minden sff megjelenést tartalmazó lista lehetne nyilvános.

Így nem lehetne azt mondani, hogy azért nem jelölték ezt vagy azt, mert nem is tudtak róla, hogy olyan is van.

3, A Zsoldos-díjnak közösségi díjnak kéne lennie, nem szakmainak, meg kellett volna hagyni a nyílt nevezést.

Ha jól tudom, ez már egyszer nem jött be. Ez egy szakmai díj, szerintem elég egyértelműen jelezték a díj gondozói, hogy annak szánják. Ezt senkinek nincs joga megkérdőjelezni, a szakmaiság követelménye viszont kizárja a nyílt jelölést.

4, A fordítások jelölésénél a jelölők tartalmi előszűrést végeznek, aminek nincsenek tudatában.

Egy fordítás megítélése valóban nehéz, de nem lehetetlen, és még én is tudom, hogy kb három dologra illene figyelni: az eredeti szöveg jelentőségére, az eredeti nyelvezet bonyolultságára és a magyar változat minőségére. Szerintem meg kéne szavazni annyit a jelölőknek, hogy ezzel ők is tisztában vannak.

5, Egy szakmai díjhoz nincs konkrét, nyilvánossá tett szakmai szempontrendszer.

Mivel a jelölők rendelkeznek saját, önálló értékítélettel, nincs szükségük külön szempontrendszerre, pláne listára – épp emiatt kérték fel őket a jelölésre.

6, A Zsoldos-díjra jelölhető kötetek között nem kellene lennie young adultnak, ifjúsági regénynek és mesekriminek.

Ezt a díj szervezőinek tiszte eldönteni, és a honlapon az szerepel, hogy „a science fiction mellett a fantasy és a fantasztikum más területén megjelenő művek is nevezhetők lesznek”.

7, A szépirodalmi szempontrendszerek nem tudják kezelni a humort, illetve a bírálóknak néha csipkekesztyűje van.

Öööö…

8, Nem tudni, ki a finanszírozó.

Szerintem egy díj legitimitását nem a szponzor, hanem az odaítélő zsűri adja. Egyébként pedig bárki mondhatja egy díjra, hogy nem veszi át, vagy egy jelölésre, hogy nem járul hozzá.

9, A Zsoldos-díj egy szűk szakmai kör által meghatározott kritériumrendszer szerint lett kiosztva.

Igen. Ez egy nívós díj alapvető feltétele. A közönségnek ott a közönségdíj. Minden ilyesmi alapvetően elitista és alapvetően behatárolt az elbírálási szempontokat figyelembe véve. Ez a lényege. Ha a jelölők tudomást szereznek Julcsika Elszórható testek című művéről, akkor meg tudják méretni a zsűri elbírálási szempontjai szerint. Ennek a díjnak ez a zsűrije, és amit ők képviselnek, azok a szempontok és kész – mégpedig azért, mert ezt Zsoldos Péter örökösei így hagyták jóvá. Azt lehet vitatni, hogy valami esetleg nem kerül képbe, de a képbe került szövegek elbírálását, vagyis a zsűri értékítéletét, és a díjat gondozó örökösök döntéseit már nem. Vagyis persze, azt is lehet vitatni, de akkor ez egyrészt őket is degradálja, másrészt újratermelődik az a mocsár, amiben a Zsoldos-díj épp kezdett elsüllyedni. Szerintem ez senkinek nem érdeke, legkevésbé Julcsikának, aki egy rendezett, megbízható és nívós (ahogy ott szerepel, „tiszta”) díjat szeretne elnyerni egyszer, amire csak akkor van esélye, ha biztosítják számára a láthatóságot ÉS egyúttal minőséget is elvárnak tőle – ebben az esetben éppen az új Zsoldos-díj által képviselt kritériumok alapján.

+1, Jövő évtől felnőtt sff regények jönnek On Saitól.

Én várom, és el is fogom olvasni őket.

 

————————————–

 

[1] http://onsairegenyek.blogspot.com/2021/04/kalandjaim-zsoldos-dijjal.html