A nem várt akadályok legyőzése után a korábbiakhoz hasonlóan az idei Döglött Ufó díj nyertesét a

– magyar nyelven

– magyar szerzőtől

– 2012 után megjelent

– a blogon 2022 március és 2023 május között szereplő

legjobb

– regények

közül választottam ki.

A díj maga a „Döglött ufó vagy 4F (féltéglányi fantasykötettel fejbecsapott földönkívüli)” címet viselő 3D nyomtatott kisplasztika.

A művészi kialakítás a gyilkosság pillanatának szuggesztív megragadásával nem csak a magyar zsánerirodalom teljességét idézi meg; a könyvet kiomló belső szerveivel használhatatlanná tevő idegen tragikus alakja minden téren megbékélést hirdet, miközben olyan fontos filozófiai kérdésekre keresi a választ, mint a „minek ment oda?”.

Így néz ki:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igyekszem röviden és pontosan megindokolni a választásomat.

A díj odaítélésének alapja, hogy nincs tiszta lap. Minden könyvhöz előítéletekkel, elvárásokkal fogok hozzá, és a teljesítmény leginkább azon mérhető le, hogy mi lesz ezekkel az olvasás során és utána. A valamilyen oknál fogva hátrányból induló regényeknek így jóval meggyőzőbbnek kell lenniük a többinél. De nem csak az lehet hátrány, ha negatív előítéleteim vannak egy könyvvel kapcsolatban, hanem az is, ha eleve nagyon magasak az elvárásaim és már ismeretlenül is megszavazom neki, hogy ez lesz nálam az év könyve. De van egy másik elvárás is, mégpedig a személyesség: a díjat az a könyv kapja, ami nekem személyesen az adott időszakban valamiért a legfontosabb volt, ami a legközelebb állt hozzám. Az idei nyertesről feltételeztem, hogy nagyon színvonalas lesz, de azt nem sejtettem, hogy ennyire különleges szöveg, és azt meg végképp nem, hogy ez a különlegessége ennyire betalál nálam.

Az Odaértett olvasó Döglött Ufó díját 2023-ban

Lőrinczy Judit:  Elveszett Gondvána (Budapest, Gabo, 2018)

című regénye kapja.

Gratulálok!